news

(NL) Den Haag: van overheidsstad naar veelzijdige metropool

CBRE – Al jaren heeft Den Haag een natuurlijke aantrekkingskracht op een constante stroom mensen uit binnen- en buitenland. Dit komt onder meer door de aanwezigheid van een groot aantal werkgevers en opleidingsinstituten, in combinatie met een kwalitatief woonaanbod. De grootste werkverschaffers zijn afkomstig uit de publieke sector, internationale diplomatie, financiële dienstverlening, telecom- en olie & gassector. Het overheidskarakter dat jarenlang aan de kantorenmarkt van de Hofstad kleefde, is door de consolidatie en transformatie van overheidsgebouwen minder prominent geworden. Dit heeft diverse kansen opgeleverd; zowel in het creëren van meer woningaanbod als in vestigingsmogelijkheden voor andere typen organisaties. In de speciale researchpublicatie The Hague; an Insider’s View analyseert en interpreteert CBRE de belangrijkste trends in de Haagse kantorenmarkt en geeft de internationale vastgoedadviseur zijn visie op deze unieke markt in transitie.

Met meer dan 6 miljoen m² kantoorruimte is de regio Den Haag de een na grootste kantorenmarkt van Nederland. De moderne economische structuur in Den Haag wordt gereflecteerd door de kantorenmarkt. Voor ieder type huurder is er een passende locatie beschikbaar. Toch bestaat de kantorenvoorraad voor een groot deel uit oudere gebouwen, waarvan momenteel een groot deel gerenoveerd of getransformeerd wordt om deze weer geschikt te maken voor de moderne kantoorgebruiker of voor gebruik als woning. Tussen 2010 en 2015 is maar liefst 380.000 m² nieuwe kantoorruimte aan de voorraad toegevoegd. Mooie voorbeelden hiervan zijn New Babylon en de bouw van het nieuwe kantoorgebouw voor Eurojust aan de Johan de Wittlaan. Daarnaast is de vraag naar stedelijk wonen momenteel zeer groot. Niet eerder zijn er zoveel aanvragen voor nieuwbouw en transformatie geweest als nu. Hierdoor worden leegstaande kantoorgebouwen op een goede locatie in snel tempo herontwikkeld.

CBRE Infogrpahic

Na het CBD is de International Zone de belangrijkste kantorenlocatie in Den Haag. Het World Forum en gebied rondom de Frederikkazerne maken hier onderdeel van uit. In de International Zone is een aantal unieke organisaties gehuisvest zoals Europol en het Joegoslavië Tribunaal, evenals een groot aantal ambassades. De zone vormt een kenniscluster op het gebied van vrede en recht. Dit is van grote toegevoegde waarde voor de stad en een onderscheidend kenmerk ten opzichte van andere kantorenlocaties.

De nauwe samenwerking tussen de lokale overheid, het Rijksvastgoedbedrijf en vastgoedeigenaren heeft geresulteerd in een solide kantorenmarkt. Dit is af te lezen aan de kwaliteit van de voorraad, het economische profiel en de omvang van de vraag naar kantoorruimte. Voortzetting hiervan is essentieel voor het toekomstige succes van de Haagse kantorenmarkt.

Bron: CBRE

more news

Investor Relations Netwerk Zuid-Holland van start

Rotterdam vormde afgelopen dinsdag letterlijk het toneel voor de lancering van het Investor Relations (IR) Netwerk Zuid-Holland. Zo'n 50 deelnemers volgden de informatiesessies o...

>> read more
ICCA Names The Hague to its Top 50 European Cities Rankings

The Hague has become one of the top 50 international congress destinations among European cities, according to the ranking of The International Congress and Convention Association ...

>> read more

CONTACT

Are you planning to establish your
business in WESTHOLLAND?

Please contact:
Reneé Hammersley
Marketing and Communications Officer

You can reach me on:
E: r.hammersley@westholland.nl
M: +316 24 75 66 56
T:
linkedin.com